//
תינוק בן 8 חודשים מעזה מת לאחר שנדחתה יציאתו לניתוח לב בבית החולים שיבא

ארגוני זכויות אדם פנו לשר הבטחון, בני גנץ, ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, כמיל אבו רוקון, בדרישה להבטיח את חופש התנועה של פלסטינים הצריכים לצאת מעזה לטיפולים רפואיים.

תצלום: אקטיבסטילס/ אין קשר בין המצולמות לבין תוכן הכתבה

עומר יאע'י, תינוק בן 8 חודשים מעזה שסבל ממחלת לב, מת ביום חמישי (18.6) בעקבות דחייה בת כחודש ימים בניתוח שאמור היה לעבור בבית החולים שיבא שבתל השומר. הסיבה לדחייה היא הפסקת פעילותה של הוועדה האזרחית הפלסטינית – הגוף האחראי מטעם הרשות הפלסטינית על התיאום בנושאים אזרחיים מול ישראל. זאת, כחלק מהכרזת הרשות בחודש שעבר על הקפאת התיאום לנוכח תכנית הסיפוח הישראלית.

עומר אמור היה לצאת מעזה ולהגיע לניתוח בשיבא ב-24 במאי. הניתוח התאפשר בסיועה של עמותת שבת אחים, אשר סיפקה מימון מלא להליך הרפואי ואף עזרה בתיאום כניסתו של התינוק מעזה לישראל. ואולם, התכנית השתבשה עקב הכרזתה של הרשות הפלסטינית בחודש מאי על הפסקת התיאום עם ישראל בגלל תכנית הסיפוח. הוועדה האזרחית הפלסטינית – הגוף האחראי בעזה על העברת בקשות ליציאת חולים ועל תיאום מעברם לטיפול רפואי מחוץ לרצועה – סירבה לקבל ממשפחתו של עומר את הבקשה להיתר עבור בנם התינוק ולהעבירה למשרד התיאום והקישור הישראלי שמבעבר ארז (המת"ק). 

בעקבות זאת, משפחתו של עומר פנתה לעמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א). רל"א הגישה בקשה מחודשת מטעמו של עומר, הפעם ישירות למת"ק ומבלי לעבור דרך הוועדה האזרחית הפלסטינית. הבקשה החדשה התקבלה, והניתוח בשיבא נקבע ל-21 ביוני. אלא, ש-3 ימים לפני המועד נפטר כאמור עומר בגיל 8 חודשים בלבד, ולפני שהספיק לעבור את הניתוח אשר נועד להציל את חייו. 

לפני מספר שבועות התריעה רל"א, כי מאות חולים פלסטינים אינם מקבלים טיפול רפואי בגלל קריסתם של מנגנוני התיאום – כולל חולי סרטן וחולים במצבים רפואיים קשים אחרים, הזקוקים לטיפולים דחופים ומצילי חיים. לפי העמותה, באחרונה חל זינוק במספר החולים הפלסטינים, תושבי רצועת עזה והגדה המערבית, שפנו אליה בבקשת סיוע לקבל טיפולים רפואיים שאינם זמינים עבורם באזור מגוריהם. זאת, לאחר שהחולים תיארו כיצד הגופים הפלסטיניים, האחראים על תיאום מעברם מול הרשויות הישראליות, הפסיקו להגיש עבורם בקשות לקבלת היתרי יציאה לצרכים רפואיים. עבור חולים עזתיים הסיטואציה חמורה אף יותר שכן רובם נוהגים לקבל טיפול בבתי חולים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, וכעת אין אף גורם רשמי פלסטיני שמטפל בבקשותיהם. עוד טענו חולים בפני העמותה, כי  משרד הבריאות הפלסטיני מסרב לקבוע להם תורים לבתי חולים ישראלים ומסרב להנפיק עבורם כיסוי כספי למימון הטיפול הרפואי בישראל.

בסוף השבוע פנו ארגוני זכויות אדם לשר הבטחון, בני גנץ, ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, כמיל אבו רוקון, בדרישה להבטיח את חופש התנועה של פלסטינים הצריכים לצאת מעזה, וזאת ללא תלות בפעילותם של גופי התיאום הפלסטיניים, שעבודתם הוקפאה. במכתב שנשלח ביום חמישי (18.6), דורשים הארגונים רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת הפרט, האגודה לזכויות האזרח, גישה ועדאלה, כי ישראל תסיר מיידית את המגבלות הבירוקרטיות על הגשת בקשות להיתרי כניסה, ותאפשר כניסה לאלתר מעזה לצרכים רפואיים והומניטאריים. עוד דורשים הארגונים, כי ישראל תסדיר מנגנון חדש שבאמצעותו יוכלו תושבי עזה להגיש בקשות להיתרי יציאה שלא דרך הוועדה האזרחית וכי היא תפרסם לציבור את פרטי המנגנון החדש. 

במכתבם מציינים הארגונים: "ישראל היא השולטת הבלעדית במעברים. היא השולטת בחופש התנועה של תושבי רצועת עזה. ישראל היא שיצרה את משטר ההיתרים ומחליטה באופן עצמאי ובלעדי על הקריטריונים להנפקתם. ישראל היא השולטת בהנפקת ההיתרים. הרשות הפלסטינית, באמצעות הוועדה האזרחית הפלסטינית ברצועת עזה, היא רק גורם משני, האמון על ויסות התנועה. משכך, הפסקת פעילות התיאום של הוועדה אינו משנה כהוא זה את חובותיה של ישראל ואינה מפחיתה מחובתה להבטיח כי תנועת האנשים במעבר תימשך".

לקריאת מכתב הארגונים

כתבות מומלצותהכל >