//
10 סיבות לא לאשר את "נוהל ערים אסורות" | נייר עמדה

נייר עמדה של ארגוני זכויות אדם, בנוגע לנוהל הגבלת תחומי העיסוק של מבקשי מקלט ב-17 ערים.

צילום: אקטיבסטילס

לקריאת נייר העמדה המלא – לחצו כאן

ביום פיזור הכנסת (30.6.22) פרסמה שרת הפנים לשעבר, איילת שקד, נוהל חדש לפיו מבקשי מקלט ומחזיקי אשרה 2א5 יוכלו לעבוד בארבעה סוגי עבודות בלבד: מלונאות, בניין, חקלאות וסיעוד מוסדי. מי שעבדו במסעדה עד חודש יוני 2022 יורשו להמשיך בעבודתם. כל היתר ידרשו לחפש עבודה שממוקמת מחוץ ל-17 הערים המנויות בנוהל, שבהן רובם מתגוררים.

הנוהל מבקש להכביד בדיוק על אותם אנשים שנסו על נפשם וביקשו כאן הגנה, על מי שרשות האוכלוסין עצמה הכירה בסכנה הנשקפת לחייהם בארצות מוצאם: פליטים מאריתריאה ומסודן שחיים בינינו כ-15 שנה ללא זכויות, ופליטים מאוקראינה שזה מקרוב באו ועושים את צעדיהם הראשונים בישראל במטרה להשיב לחייהם את היציבות שהתערערה לפני כחצי שנה בפתאומיות.

אם וכאשר יכנס הנוהל לתוקפו, רבים מבין הפליטים הללו יפוטרו. שוב יוצבו בסכנת הדרדרות לעוני מחפיר. שוב יאבדו את רצף ההעסקה ועימם את הזכויות שצברו. שוב יאבדו את הביטוח הרפואי שלהם, ותימנע מהם גישה לטיפול רפואי, עד שיגיעו לסכנת חיים ויפנו לחדרי המיון. שוב יהוו טרף קל למעסיקים שינצלו את פגיעותם ויפרו את זכויותיהם הבסיסיות. שוב תישמט הקרקע מתחת לרגליהם, שוב יתערער מרקם חייהם השברירי-מלכתחילה של מי שכה זקוקים ליציבות כדי להשתקם מהטראומות שהיו מנת חלקם.

בעקבות עתירה לביהמ"ש המחוזי בהובלת קו לעובד ובשיתוף רל"א, נדחה יישום הנוהל ל 1.2.2023, כאשר בדיון האחרון ביקש השופט להמתין עם ההכרעה כדי לאפשר לשר הפנים הנכנס לבחון אותו. משרד הפנים הסכים לבקשה. במכתב שחובר על ידי פורום ארגוני הפליטים ומבקשי המקלט בישראל, מוצגים עשרה נימוקים, שמבהירים מדוע, בנוסף על הפגיעה האנושה בפליטים – על שר הפנים הנכנס להימנע מלאמץ את הנוהל, ולבטלו.

כתבות מומלצותהכל >