//
כשיציאה לטיפול רפואי הופכת למסע חתחתים | נייר עמדה חדש

חולות וחולים הזקוקים לטיפולים אונקולוגים נמצאים במאבק על חייהם ומגייסים את כל כוחותיהם הנפשיים על מנת להתמודד עם המחלה. במקום להתחשב במצבם, מערימה עליהם ישראל קשיים בלתי נסבלים בדמותו של מנגנון ההיתרים – המעכב ואף מונע מהם את הטיפול הנדרש. במציאות עגומה זו, גם המאבק לשיפור המנגנון מביא, אם בכלל, להקלות זמניות.

לקריאת נייר העמדה היתרים ארוכי טווח
עברית | אנגלית | ערבית

שליטתה של ישראל דנה מלכתחילה את מערכת הבריאות ברצועת עזה למצב בלתי אפשרי של תת-פיתוח, הגורם לה לתלות בהפניות למרכזים רפואיים פלסטינים מתקדמים יותר בגדה המערבית או ירושלים המזרחית. או אז, מתבטאת שליטתה של ישראל בצמצום ההגדרות הרפואיות המאפשרות הגשת בקשה להיתר, ובמכשולים בירוקרטים על קבלת ההיתר.

הרשויות הישראליות מנפיקות לחולים וחולות היתר רפואי חד פעמי, כזה שתקף ליום אחד, וליציאה אחת. למרות שמנגנון ההיתרים מאפשר על פניו להנפיק היתרים ארוכי טווח, בפועל השימוש בהם מצומצם יותר, אם בכלל. דבר זה הינו אף יותר קריטי כאשר מדובר בחולים וחולות אונקולוגיים, כאשר קטיעת הרצף הטיפולי או עיכובו יכולה להיות פטאלית.

תמונה תמציתית על הנתונים:

בשנת 2021 התקבלו ברופאים לזכויות אדם 180 פניות של חולים פלסטינים שלא הצליחו לקבל היתר יציאה. מתוכם, למעלה מ-50% מהפניות היו של תושבי רצועת עזה. מתוך כלל הפניות, 77 (41%) של חולי סרטן שנזקקים לטיפולים מצילי חיים מחוץ לאזור מגוריהם, מתוכן 70 היו של חולי סרטן תושבי רצועת עזה.

במחצית הראשונה של שנת 2022, 59 פניות (40%) מסך כל הפניות שטיפולו המחלקת שטחים כבושים ברל"א היו של חולי סרטן שעוכבה יציאתם לטיפול, מתוכם 58 פניות היו של חולים מרצועת עזה.

כך, למשל במקרה של חולת סרטן מרצועת עזה: אימאן, בת 22, מאובחנת עם סרטן נדיר בשם אפנדימומות ונזקקת למעקב והשגחה מתמידים, בנוסף לקבלת הטיפולים הרדיותרפיים והכימותראפיים הקבועים. מקרה זה נמצא בטיפול המחלקה כבר משנת 2020. בליווי עבודה משפטית, המחלקה מלווה את החולה עקב עיכובים מתמשכים וקטיעת הרצף הטיפולי. למרות מצבה, מדי חודשיים מתקבלות שוב ושוב שיחות מהחולה שבקשתה ליציאה לטיפול לא אושרה, או שהיא צריכה להנפיק שוב היתר מחדש.

כל עוד ישראל ממשיכה לשלוט בכל היבטי החיים בשטחים הכבושים ולהטיל מצור על רצועת עזה תוך פגיעה קשה ושיטתית בזכות לבריאות – היא אינה יכולה להתנער מאחריותה לאפשר טיפול הולם, נגיש, ומכבד לטיפולים בכלל, ולטיפולים מצילי חיים בפרט. הנפקת היתרים ארוכי טווח לחולים וחולות אונקולוגיים שיאפשרו להם להגיע לבתי החולים בתדירות הרצויה ובמועד שנקבע על ידי הרופאים והרופאות הן המינימום.

כתבות מומלצותהכל >