//
רל"א ל-WMA: הר"י נכשלה בהגנה על הזכות לבריאות

פנינו להסתדרות הרפואית העולמית בבקשה כי תפעל מול ההסתדרות הרפואית בישראל, כך שתגבש מדיניותה בהתאם לערכי האתיקה הרפואית, ותגן על זכויות אדם והזכות לבריאות בפרט.

צילום: אקטיבסטילס

פנייה זו נעשתה מתוך הבנה שהר"י – הארגון המייצג את הקהילה הרפואית בישראל ממנה אנו מצפים כי תעמוד בחזית המאבק על הזכות לבריאות לכל אדם באשר הוא אדם – הינה כלי משמעותי בהפרתה השיטתית במישרין, בתמיכתה או בשתיקתה.

במשך למעלה משלושה עשורים פנינו אלפי פעמים להר"י בנוגע להפרות חמורות, שיטתיות ועמוקות של זכויות אדם והאתיקה רפואית בתחום שיפוטה בכל הנוגע לזכותם לבריאות של הפלסטינים. תגובות הר"י לאורך השנים לא רק שלא הניחו את הדעת, אלא אף היו שקולות בחלקן לשותפות ותמיכה בהפרות אלו.

בפנייתנו פירטנו שלושה נושאים עיקריים המהווים בעיננו שותפות בשימור משטר האפרטהייד:

הגבלות קשות על גישתם של מטופלים לטיפול רפואי באמצעות אכיפת מנגון ההיתרים – מנגנון שגורמים בינלאומיים שונים ציינו שהוא נעדר שקיפות ואף לא מזורז, ובמקרה של חולי סרטן אף מהווה "שדה מוקשים של תשאולים". כך למשל, במקרה של היתרים להורים ללוות את ילדיהם לטיפולים מחוץ לרצועת עזה הגדילה הר"י לעשות כשהתעלמה מהעובדות שצויינו בפנייתנו והגנה על מדיניות ישראל בטענה שזו פועלת באופן הומניטארי וחותרת באופן כן לשלום. לכך מתווספת פגיעה בצוותי ומוסדות רפואה פלסטינים. כך למשל סירבה הר"י לפעול בכל הנוגע לפלישתם האלימה של כוחות הביטחון לבית החולים סנט ג'וזף במזרח ירושלים בניסיון למנוע מאבלים פלסטינים ללוות את ארונה של עיתונאית אל ג'זירה שירין אבו עאקלה בטענה כי זהו נושא פוליטי.

תמיכה בהפרת החוק ההומניטרי הבינלאומי על ידי מתן לגיטימציה להתנחלויות בלתי-חוקיות דבר שנודעות לו השלכות בריאותיות משמעותיות תוך הגבלת הגישה לתנאים מגדירי בריאות. כך למשל בירך יו"ר הר"י פרופ' ציון על הקמת הפקולטה לרפואה באריאל.

התעלמות שיטתית מהשתתפותם של רופאים בעינויים – זו כללה תמיכה פומבית בשיטות הלחץ הפיסי המתון על ידי יו"ר הר"י דאז, פרופ' בלשר, התיחסויות דומות של יו"ר לשכת האתיקה דאז, פרופ' דולב,  או לאורך כל השנים – העדר בדיקה מעמיקה של תלונות הנחקרים והסתפקות בפנייה לקונית לרשויות.

כל אלו פוגעים קשות ביושרת הקהילה הרפואית, כך שלמעשה חלקה אינו חווה כלל סתירה בין ההוראות והפרקטיקות הפוגעות בפלסטינים, ובין מחוייבותם המקצועית והאתית לשוויון.  

בהתבסס על אמות המידה של ההסתדרות הרפואית העולמית, והצהרותיה של הר"י עצמה באשר לחובתה להטמיע את הכללים האתיים בכל דרך אפשרית אנו משוכנעים שהר"י מוסמכת ומחויבת לעסוק בהפרות של זכויות אדם ככל שאלו נוגעות לבריאות האדם ולאתיקה רפואית.

מדיניותה של ישראל כלפי הפלסטינים בשטחים הכבושים הינה בעלת השלכות הרסניות על בריאותם במובנה הרחב והעמוק ביותר. מול מצב זה, ההסתדרות הרפואית בישראל חייבת לעמוד לצד האתיקה הרפואית וזכויות האדם, גם מול ונגד ממשלתה. ואולם, אמונתה הבסיסית וארוכת השנים של הר"י כי מערכת הבטחון הישראלית פועלת תמיד באופן מוסרי, גורמת לכך שהר"י מקבלת את שעליה לדחות בתוקף.

כארגון של אנשי בריאות אנו מקווים כי פנייתנו לגוף שהאתיקה הרפואית היא שליחותו ומשימתו העיקרית תוביל לדיון מעמיק שאינו מוגבל לישראל בלבד, באשר לחובותיהן של הסתדרויות רפואיות לאומיות אל מול הפרות חמורות של הזכות לבריאות והאתיקה הרפואית בכלל, ולשמוע על צעדים אפשריים שביכולתה לנקוט כדי להבטיח שהר"י, תדבק בערכים ובעקרונות שקבעה הקהילה הרפואית הבינלאומית.

כתבות מומלצותהכל >