//
מבקשי ומבקשות המקלט בישראל – תמונת מצב יוני 2022

מדיניות ההגירה ב-16 השנים האחרונות הותירה את מבקשי המקלט במצב של לימבו – ישראל מבינה כי אינה יכולה לגרש פליטים, אך מונעת מהם זכויות בסיסיות כמו ביטוח רפואי ושירותים סוציאליים.

תמונה: אקטיבסטילס
תמונה: אקטיבסטילס
לקריאת נייר העמדה המלא

גם בשנה החולפת לא יושם פתרון כולל וצודק עבור מבקשי המקלט מאריתריאה, מסודן ומקונגו. במקביל בשנה זו נוצרה קבוצת פליטים חדשה בישראל: פליטי המלחמה באוקראינה. המדיניות שיושמה עד כה כלפי פליטי אוקראינה אמנם טובה לאין שיעור מזו שיושמה כלפי הפליטים מאריתריאה ומסודן בתקופה שלאחר הגעתם לישראל. התגייסות של חלק ממשרדי הממשלה ושל רבים מחברי הכנסת וההתייחסות ל(חלק מה)פליטים כראויים לסיוע מסוים הן מבורכות.

יחד עם זאת, היבטים מסוימים של המדיניות כלפי פליטי אוקראינה האירו זרקור על רבות מהפינות האפילות ביחסה של מדינת ישראל כלפי זרים שזקוקים להגנה. כניסת הפליטים הוגבלה במכסות וחסמים שונים ומשתנים. מי שסורבה כניסתו סבל מהתנאים הקשים במתקן יהלו"ם ומגישה מוגבלת להליכי ערעור. מאז שנכנסה לתוקף הדרישה למלא טופס בקשה טרם העליה למטוס מאות סורבו, ללא גישה להליכי ערעור. אלו שכן הצליחו להגיע, קיבלו אשרות תייר זמניות שכרגע תוקפן (לאחר חידושן) הוא עד לסוף חודש יוני בלבד.

במקום להעניק לפליטי המלחמה אישורי עבודה, הוכרזה לגבי העסקתם מדיניות "אי-אכיפה" (בדיוק כמו המדיניות "הזמנית" שהוכרזה לגבי מבקשי המקלט מאפריקה עוד בינואר 2011, ונמצאת בתוקף עד היום). באופן רחב יותר, המדיניות כלפיהם מורכבת טלאים ונוצרת באופן אד-הוק, תוך שינויים תכופים, ללא עיגון בחוק או בנוהל ומייצרת הבחנות בין קבוצות שונות בתוכם. בעוד שכל אזרחי אוקראינה השוהים בישראל מוגנים מפני הרחקה, רק חלקם נהנים מזכויות וסיוע מסוימים. מוקד "צו השעה" של משרד הרווחה מסייע באופן רשמי רק למי שנכנסו לישראל אחרי יום 24.2.22.

החלטת בית המשפט המחוזי מיום 16.5.2022, שהתקבלה בעניינם של שני אזרחי אוקראינה שמשתייכים לקבוצה זו, קובעת: "מרגע שהמדינה סבורה… כי יש ליתן הגנה לאזרחי אוקראינה, ולו הגנה זמנית במסגרת מדיניות אי הרחקה, היא מחויבת ליתן פיתרון לאפשרות הקיום הבסיסי של המבקשים, וזאת כל עוד ההגנה הקבוצתית, או מדיניות אי-ההרחקה בתוקף. לא ייתכן שאדם ירעב ללחם, ולא יהיה לו מחסה, והפתרון היחידי עבורו יהיה העסקה לא חוקית, או עזיבה לארץ אחרת." מילים אלו יפות גם לגבי מבקשי המקלט מאפריקה, שחיים כאן כבר מעל עשור. הם אמנם מוגנים מהרחקה, אבל משוללים זכויות.

כתבות מומלצותהכל >